Informace pro zájemce o štěňě/ Informacion for those interested in puppy

20.11.2011 00:00

Krycí pes:

vybíráme především podle těchto kritérií:

1. kriterium: nepříbuzenská plemenitba – snažíme se, aby krycí pes nebyl příbuzný. Chceme tím předcházet geneticky podmíněným zdravotním problémům a vadám. Proto nejčastěji hledáme krycího psa v zahraničí popř. se zahraničními předky.

2. kritérium: zdraví – jedná se především o DKK a DLK, kde upřednostňujeme výsledek 0/0

4. kritérium: dlouhověkost – snažíme se vybírat psa, kde se jeho předci dožívají vyššího věku

3. kritérium: exteriér – lhali bychom, kdybychom tvrdili, že nám na vzhledu psa nezáleží. Je pro nás důležité, aby se pes k feně vzhledově „hodil“ a nedisponoval jejími exteriérovými nedostatky. Jsme rádi, když má pes výstavní úspěchy, je to pro nás určité vodítko kvality exteriéru psa.

4. kritérium povaha – zatím jsme se u tohoto nádherného plemene nesetkali s případem, že bychom s tímto  kritériem měli problém. Všichni psi, se kterými jsme uvažovali o krytí měli vynikající povahu.

 

Péče o stěně

Po narození jsou štěňata krmena mateřským mlékem od feny. Hned po narození jsou štěňátkům odstraněny paspárky a jsou vyšetřena veterinářem.Od 3 týdnů stáří štěňat přikrmujeme namočenými granulemi. Štěňata odčervujeme ve 3., 5. a 7. týdnu a očkujeme v 6. týdnu (přeočkování v 9. a 12. týdnu už provede nový majitel). Od narození mají štěňata fyzický kontakt se svou matkou a s námi. Od 3-4 týdnů na štěňata voláme jejich jménem. Od 5. týdne pobývají štěňátka ve venkovním výběhu, který navazuje na kotec a zateplenou boudu. V zimě je vytápěn. Jako podestýlku používáme speciálně upravené bezprašné piliny. Díky tomu jsou štěňátka v suchu a čistotě.

 

Rezervace štěněte

Na každý vrh bereme před narozením štěňat předběžné záznamy - ehrebejkova@seznam.cz  . Po narození štěňat zájemce kontaktujeme a necháváme vybrat jednotlivá štěňata.  Pokud si zájemce štěně vybere, skládá zálohu v dohodnuté výši a tím je štěně závazně rezervováno právě pro něj. Uvítáme návštěvu budoucích majitelů u nás.

 

Odběr štěněte

Štěňata od nás odcházejí nejdříve v 8 týdnech věku. V tomto ohledu neděláme žádné výjimky. Pro štěně je velmi důležité, aby tuto dobu strávilo se svou matkou a sourozenci. Pouze dobře socializované štěně bude svým novým majitelům přinášet samou radost.

 

Štěně předáváme novým majitelům

  • odčervené
  • očkované
  • s odstraněnými paspárky
  • s PET PASSPORTEM, který slouží i jako očkovací průkaz
  • očipované
  • navyklé na pití vody a krmení granulemi
  • socializované
  • s granulemi, na které je štěně zvyklé
  • s PP (resp. Export PP) – pokud je ČMKU vydán- pokud ne, PP posíláme následně poštou nebo doručíme osobně

 

S novými majiteli štěněte uzavíráme regulérní smlouvu o prodeji. Pokud noví majitelé mají zájem, rádi jim pomůžeme a poradíme v oblasti krmení a výživy, výcviku a výchově popř. s dalšími záležitostmi okolo jejich nového přírůstku. Chovatelský servis a následný kontakt je velmi užitečný pro obě strany a proto ho velmi vítáme.

 

Cena štěněte

To je určitě věc, která je aktuální pro každého zájemce o štěně. Cena se odvíjí od kvality feny a krycího psa, dále od kvality štěněte.

    

Co pro štěňátko připravit?

 

Místo

Po příchodu do nového domova by mělo být pro štěně vyhrazeno místo. Jestli to bude místo v domě, v boudě nebo kotci je celkem jedno. Štěně BSP může od 2 měsíců, kdy si ho noví majitelé odváží, klidně pobývat celodenně venku a to i v zimě. Musí ale mít chráněné místo, které bude suché a bez průvanu. Pokud bude zateplené je to ideální. Pokud budeme mít štěně doma, je potřeba určit hranice, kam smí a kam již nikoliv. A i zde potřebuje svůj pelíšek (buď koupíme v chovatelských potřebách nebo ušijeme, stačí i stará deka). Naši psi mají zateplenou velkou boudu, ve které nikdy nebyli. Zřejmě proto, že není u vchodu, kde oni pobývají nejčastěji. Nad vchodem máme veliký přístřešek a zámkovou dlažbu. Psi jsou tak v suchu i při nepřízni počasí. Večer a na noc je bereme domů. Jinak jsou celý den venku za jakéhokoliv počasí.

 

Obojek a vodítko

Pro pejska musíte pořídit obojek a vodítko Na trhu je nepřeberné množství a v podstatě můžete pořídit pro začátek jakýkoliv. Nám se osvědčily nylonové obojky ROGZ.

I vodítko musíme pořídit před tím, než si pro štěně jedeme. Vodítko musí být svou velikostí úměrné velikosti štěněte, proto nekupujte velká robustní vodítka. Nám se osvědčily vodítka bavlněná nebo nylonová pro jejich snadnou údržbu a vysokou životnost (dají se prát v pračce). Nedoporučujeme samonavíjecí voditka.  

 

Hračky

Štěně je zvídavé, temperamentní a chce neustále Vaší pozornost. Chce si hrát. A jak se říká „Kdo si hraje nezlobí“, u štěňat platí dvojnásob. Štěně musí mít hračky z těchto důvodů: rozvíjejí jeho přirozené instinkty, od 3 měsíců začíná štěně přezubovat a kousání vhodných hraček mu pomáhá toto období překonat, bez hraček si z Vás udělá kousací pytel a někdy to opravdu bolí. Pokud nebude kousat hračky bude kousat Vás, Vaše vybavení domácnosti, Vaši zahradu apod. Hračky mu pomohou zahnat nudu.

Při koupi hraček si prosím uvědomte, že si přivezete štěně o váze 7-10 kg. Tomu je potřeba přizpůsobit i výběr hraček. Hračky by měli být tvrdší, odolné proti rozkousání, bezpečné.

Nám se nejvíce osvědčily hračky z tvrdé gumy (např. značky ZOGOFLEX), dále hračky z tvrdého dřeva (stačí i větší klacky, polena apod.) a přetahovací provazy – pešky. Nedoporučujeme malé hračky, které by štěně mohlo spolknout, plyšové hračky (jejich životnost se počítá na minuty).

 

Misky

Štěně potřebuje minimálně dvě misky. Jednu na žrádlo a jednu na vodu. My používáme velké nerezové misky, pro jejich odolnost a snadnou údržbu a dobrou stabilitu. Plastové nám psi rozkousali. Jednu misku mají na vodu ještě doma (pes musí mít přístup k vodě 24 hod denně). Určitě je lepší pořídit do budoucna stojánky, lépe se z nich psům žere i pije.

 

Pamlsky

Pamlsky jsou velmi důležitou součástí výbavy. Pomáhají utvářet nový vztah psa a pána. V prvních týdnech měsících je odměna pamlskem jedinou možností jak dát štěněti najevo, že udělalo něco správně a pochválit ho. Pomocí pamlsků se lehce zvládnou první kroky ve výchově a hygieně. My naše psy odměňujeme velmi často a to jak doma, na procházce, při výcviku, na výstavě apod.. Protože pamlsků máme velkou spotřebu, nepoužíváme sladké pamlsky jako např. piškoty, aby nám po nich psi netloustli. Kupujeme pamlsky v chovatelských potřebách

 

Granule

Pokud se rozhodnete krmit své štěně granulemi, nakupte si Vámi vybranou značku. Výběr krmiva je vždy na majiteli štěněte. Od nás dostanete štěně se vzorkem krmiva, kterým bylo u nás krmeno.

 

Další užitečné věci, které je dobré mít po ruce:

 

Pinzeta na vyndávání klíšťat – koupíte za pár korun a udělá velikou službu

Psí šampon – i když BSP nemusíte koupat, jsou chvíle kdy je to nutné. To v okamžiku, kdy se Vám vyválí v něčem opravdu smradlavém a nechutném (doporučuji zakoupit i gumové rukavice).

Prostředek proti klíšťatům a parazitům – my používáme tzv. SPOT, který vetřeme do hřbetu psa. Jednou za cca 1-3 měsíce. Koupíte u veterináře.

Kartáče a hřebeny – Naše psy češeme 1x za měsíc v době nelínání, denně v době línání hřebenem.

Čisticí prostředky na uši – koupíte v chovatelských potřebách nebo u veterináře

 

 

How we choose a stud dog.

 

  1. the criterion: a no relationship – we seek for stud dog, which will not be relative to 6.generation. In this case we want to prevent a genetic defect, so we often choose a stud dog from outland.
  2. the criterion: a health – we prefer result HD 0/0 and ED 0/0
  3. the criterion: a longevity – we choose stud dog with long-lived progenitors.
  4. the criterion: a exterior – it is very important point for us, that stud dog will not have a deficiencies which have our female dog. We are pleased with a success in dog shows.
  5.  the criterion: a character – we have not had any experience with a bad behavior about this perfect breed. All dogs which have wanted mating had an excellent character.

 

Puppy reservation

 

We always take a booking in advance before puppies be born  - polepske.udoli@seznam.czAfter puppies are born we contact persons concerned and they can choose own puppy. First look-up can be in 1st month. Other visits we allow according to understanding. If interested person choose our puppy, he will pay money down in agree price  and then is that puppy reserved for him.

 

Care of puppies

 

After born puppier are fed on Brest milk. After born are cut off dewclaws and they are looked through by a veterinary.  From 3 weeks old they are fed additionally to granule for puppy. We worm treatment in 3., 5. and 7. week and vacctination in 6. week  puppies old. Whem  puppies are 6 weel old are equiped by microchip.  They have contact with their mother and with us. 

 

 

Puppy take – off

 

Puppies go away in 8 weeks old earliest. In this we don ´t make any exception. It´s very important for puppy to be with their mother and brothers and sisters. Only very good socializing puppy will be make new owners happy.

 

We hand a puppy to new ownes in:

 

  • with a worm treatment
  • with a vacctination
  • with PET PASSPORT (as vacctination book)
  • with a microchip
  • used to drink water and to eat granule
  • socialized
  • with a litte granule which a puppy likes
  • with pedigree (resp. Export pedigree) – when the CMKU issues its. Failing which we send post or personally

 

Puppy price

 

It is actual guestion for everyone interested person. The price depend on female and stud dog quality. and puppy quality too. We say a pupy price glad everyone. 

 

Purchase contract

 

On each puppy we make a regular purchase contract with all the formalities the law of the Czech Republic.

 

 

Kontakt

Ing. Erika Hřebejková Polepy 226
280 02 Kolín
Czech Republic
+420 603 877 836 ehrebejkova@seznam.cz